ibadet.jpg-Teheccüd Namazı-kuranbahcesi.blogspot.com
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Teheccüd namazı kabri aydınlatan nurdur. Kamil ve şuurlu müminler uykularından fedakarlık yapıp gecelerini namazla nurlandırır, zamanını ona göre ayarlayıp, gece ibadet ederler. Rablerinden ne istiyorlarsa o vakitte ister, günahlarına da o vakitte tövbe ederler.

Hz. Ayşe Radiyallahü Anha validemiz şöyle rivayet ediyor:

"Rasulullah (S.A.V.) geceleyin kalkıp ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Bunun üzerine O'na, Ya Rasulullah. Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun?" dediğimde; 

Bana cevaben:

"Ben de Allah (C.C.) 'a şükreden bir kul olmayayım mı? " buyurdu. (Buhari, Tefsiri sure 48) 

Ebu Hureyre (R.Anh) dan rivayet edildiğine göre Rasulüllah (S.A.V.) şöyle buyurdu:

"Geceleyin kalkıp namaz kılan, karısını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah (C.C.) merhamet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah (C.C.) merhamet etsin." (Ebu Davud, Tatavvu 18)

Bir hadisi şerifte de; 

"Farz namazlarından sonra en faziletli namaz gece namazıdır." (Müslim, Siyam 202-203)

Yine Ebu Hureyre (R.Anh) dan rivayet edildiğine göre Rasulüllah (S.A.V.) şöyle buyurdu:

"Biriniz uyuduğu zaman şeytan onun ense köküne üç düğüm atar. Her bir düğümü attığı yere, Gecen uzun olsun, yat, ve uyu. diye eliyle vurur. Şayet o kimse uyanarak Allah (C.C.) anarsa, düğümlerden birisi çözülür. Abdes alırsa, bir düğüm daha çözülür. Bir de namaz kılarsa, şeytanın attığı bütün düğümler çözülür ve böylece neşeli ve huzurlu bir şekilde sabahlar. Allah (C.C.) anmaz, abdes alıp namaz kılmazsa uyuşuk ve tembel bir halde sabahlar." (Buhari, Teheccüd 12)

Teheccüd namazı, bize sünnet, Peygamber Efendimiz'e farzdır. Teheccüd namazının iki ve sekiz rekat arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Dört rekat olarak kılınacak ise oturduktan sonra İkindi ve yatsı namazlarının sünnetleri gibi Tahiyyat, Salli ve Barik, üçüncü rekata kalkınca da subahaneke  duasının okunması gerekmektedir. 

Kuranı Kerim'de gecelerin ibadetle ihya edilmesinin önemini vurgulayan bir çok ayet bulunmakta, bunların bir kısmında doğrudan Hazreti Peygamber'e hitap edilirken (el-İsra 17-79, Taha 20/130, Kaf 50/40, et Tur 52/49, el Müzzemmil 73/1-7 ve el İnsan 76/25),  

bir kısmında gece vakti Allah'a kulluk için özel çaba harcayan müslümanları övücü ve özendirici ifadeler yer almakta (Ali İmran 3/17, el Enbiya 21/27, el Furkan 25/64, es Secde 32/16-17, ez Zümer 39/9 veez Zariyat 51/15-18 )

bir ayette ise Ehl-i Kitap içerisinde inançlarında samimi olan ve geceleri Allah'ın ayetlerini okuyup secdeye kapanan bir gurubun varlığından söz edilmektedir. (Ali İmran 3/113)