Genel Olarak Hac ve Umre Nedir:


Hac; kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etmedir. Hac; İslâm'ın beş şartından biridir.

Hac kelimesi İbrânîce'de hag şeklindedir; bayram anlamına gelen bu kelime bir şeyin etrafında dönmek, dolanmak mânasına gelmektedir.

Arapça'da gitmek, yönelmek; ziyaret etmek anlamlarına gelen hac kelimesi, fıkıh terimi olarak imkânı olan her müslümanın belirlenmiş zaman içinde Kâbe'yi, Arafat, Müzdelife ve Mina'yı ziyaret etmek ve belli bazı dinî, görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadeti ifade eder. Bu ibadeti yerine getirenlere Arapça'da hâc (çoğulu huccâc). Türkçe'de hacı denir.




Sözlükte; ziyaret etmek, uzun ömürlü olmak, evi mamur etmek, bir yerde ikamet etmek, korumak, malı çok olmak ve Allah'a kulluk etmek anlamlarındaki umre ise; belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girip Kâbe'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında say yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

Hac ibadetinden farkı, bir zamanla sınırlı olmaması, Arafat ve Müzdelife vakfesi ile kurban kesme ve şeytan taşlama görevlerinin bulunmamasıdır. Bu bakımdan hacca, "hacc-ı ekber" (büyük hac), umreye de "hacc-ı asgar" (küçük hac) denir.

Umre; kalbi imar etme, yıpranan yönlerini tamir etme seferidir. 


Kutsal topraklara yapacağımız bu yolculuk ile yüreklerimizi kirlerden
arındırmayı, yeniden imar ve tamir etmeyi, manevi dünyamızda yeni birer pencere açmayı amaçlamalıyız. Bu yolculuğun hayatımızda olumlu gelişmelere başlangıç olmasını diliyorum. Amin.

Hac ve Umre İçin Detaylı Bilgiye Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ...