ravza.jpg-Cennetul Baki Kabristani'ni Ziyaret Usulu-kuranbahcesi.blogspot.com
Bu makalemizde Cennet-ül Baki Kabristanın nasıl ziyaret edilmesi gerektiği ve kabristanda hangi Sahabelerin ve Allah dostlarının yattığı konusunda bilgiler vermeye çalışacağım.

Medine'de Mescid-i Nebevi'nin yanı başında içerisinde pek çok Sahabeyi Kiramın ve Allah dostlarının meftun olduğu Cennet-ül Baki Kabristanı ziyaret için kısa bir süreliğine açılmaktadır.

Erkeklerin kabristan içine girerek ziyaret yapmasında bir sakınca yoktur. Kadınların kabristana girmesine ise izin verilmez. Bu yüzden kadın ziyaretçilerin selamlamalarını ve dualarını kabristan duvarlarının arkasından yaparlar.


Eskiden çekilmiş resimlerden burada Osmanlılar zamanında peygamberimizin yakınları ve diğer sahabeler için türbeler ve kubbelerin yapıldığını görmekteyiz. Ancak, Sudi Arabistan bunları  şirk sayarak yıkmış ve yerlerine birer taş dikerek orada bir kabir olduğunu belli etmişlerdir. Ancak, taşın üzerinde bir yazı olmadığı için de orada kimlerin yattığı belli değildir. 

Ancak din alimlerimizin araştırmaları sonucu aşağıda verdiğim krokide her sahabenin ve Allah dostlarının kabir yerleri belirlenmiştir. 


Burada meftun bulunan Sahabelerin ve Allah dostlarının manevi yönden dereceleri yüksek olduğundan ziyaretlerimizi  özenle, saygıyla   ve hassas bir şekilde yapmaya gayret etmeliyiz. Burada meftun bulananların Peygamber Efendimiz'i gören,mucizelerine bizzat şahitlik etmiş olan Sahabelerin ve Allah Dostlarının huzurunda olduğumuzu hiç bir zaman unutmamalı ve ona göre davranmalıyız.

Cennet-ül Baki Kabristan'ından içeri girerken;

Essalamü aleyküm ey kabir ehli. Allah sizi ve bizi bağışlasın.
Sizler bizim öncülerimiz siniz. İnşaallah biz de size kavuşacağız. 
Allah'tan sizler ve bizler için afiyet dilerim.
Ey müminlerin yurdu. Allah'ın selamı üzerinize olsun. 
Sizlere vaat edilen ölüm geldi, bize de yakında gelecektir. 
İnşaallah bizde arkanızdan geleceğiz. 
Ya Rabbim. Burada yatanları bağışla,  

diye selam vererek içeri gireriz.

Ziyaret anında kabirleri çiğnememelidir.. Selam verdikten sonra kabir ziyaretlerine başlayabiliriz. Her ziyaret ettiğimiz kabirde 3 ihlas 1 fatiha veya zamanımız müsaitse bilinen sureleri okuyarak orada yatan kabir ehlinin ruhuna bağışlanmalıdır.

Allah ziyaretinizi ve duanızı kabul etsin inşaalah.