Kur'an-ı Kerim'in harflerinin ve kelimelerinin, kulağa hoş gelen biçimde seslendirilmesi ve haz duyularak dinlenmesi için öngörülen kurallardır.
Buna göre tecvid, harflerin çıkış yerleri, sıfatları, idğam, ğunne, uzatma, kalkale, izhar vb. konuları içerir.
Sözlükte; “Bir şeyi süslemek”, “güzel ve hoşça yapmak” anlamlarına gelir.
İslami anlamda; "Kur'an-ı Kerim'i güzel bir biçimde okumak, hakkını vererek okumak için uyulması gereken kuralları içeren ilim" dir.
Harflerin hakkını vererek her bir harfi mahrecinden çıkartmaktır.
Tecvid, Kur’an’ın, Arapça diline uygun olarak, belli bir ses ahengi ve düzeni içinde güzel bir biçimde okunmasını amaçlar. İlahî kelâmın okunuşunda, dili her türlü hatadan korumaktır.
Kur'an'ı güzel okumak, dinleyen üzerinde olumlu bir etki uyandırır. Nasıl güzel okunan bir şiir/ezgi, notasına uygun icra edilen bir musikî, dinleyenleri etkilerse, güzel okunan Kur'an da dinleyenleri olumlu yönde etkiler. Onlarda güzel duyguları uyandırır. Bu bakımdan Kur'an'ın güzel okunması, müslümanların geleneğinde çok önemli görülmüştür.
Hoş ve etkili bir şekilde Kur'anı Kerimi okuyabilmek her müslüman kardeşimin arzusudur. Dinimizin direği namazı doğru bir şekilde kılabilmek ve Yüce Kitabımızı kuralına uygun bir şekilde okumak şarttır.
Diyanet Elif Ba Dersleri işte bu noktada bize yardımcı oluyor.
Şimdi Kur’anı Kerimin tecvide uygun olarak okunuşlarını aşağıdaki Diyanet Tecvid Dersleri videolarından takip ederek öğrenelim.
7. Ders 8. Ders
2 Comments
buhoca 1.derste ayetin sonudaki bazı yerlerde harekeleri yanlış okuyor bunları düzeltmesi lazım.
YanıtlaSilİnsanlık hali tabi ki yanlışlıklar olabilir. Bu yanlışlıklar siz değerli takipçilerimizin ikazları ile düzeltilebilir.
SilBu nedenle;
Yanlış okunan harfi veya kısmı belirtebilirseniz düzelttirme imkanı olur.
Yorum Gönder